De kom alla från Linköping – Art after Work 19 februari
De kom alla från Linköping – från Leif Elggren till Louisa Ringborg
De kom alla från Linköping – från Leif Elggren till Louisa Ringborg
Sublima landskap där månen stiger och sjunker; passionerade känslor och ouppfyllda drömmar; en längtan efter det förflutna, en törst efter revolutioner och en djup kärlek till hemlandet. Men hur definierar vi egentligen romantiken? Kanske, som Baudelaire så träffande beskrev det, som ”ett sätt att känna”?
Konstnärerna Lars Arrhenius och Eric Ericson speglar i verket Välkommen till biosfären (2020) samhället som en spelplan. På ena sidan schackbrädet står kolkraftverk och bilar uppställda, på andra
sidan valar och bin. Konstnärerna använder satir som metod för att skildra klimatförändringarna och dess bakomliggande orsaker som en av mänsklighetens största utmaningar.
Ska Linköping till slut få ett fantastiskt museum för samtida konst? LKV - Linköpings konstmuseums vänner - vill lägga grunden för detta genom att via inköp av samtidskonst samla ihop betydande konstverk i tiden.
Välkomna till jubileumsfest lördag 12 oktober kl 17 på Östgöta Kök, Artillerigatan 15, Garnisonen.
Anmälan senast 4 oktober.
Konsthistoriska klubben firar 50 år med en jubileumsföreläsning.
Konstnären Karin Mamma Andersson är internationellt erkänd och sedan 2002 medlem av Konstakademien.
Cilla Naumann är en prisbelönt författare och journalist.
Tillsammans har de gett ut boken Samtalen vilket också är rubriken för deras föreläsning. Daniel Sandström, litterär chef på Bonniers förlag, modererar.
Vi besöker skulptören Lore Nynnell och Casimirborgs Herrgård. Resan sker genom samåkning med egna bilar med avresa 10.00 från parkeringen vid Trädgårdsföreningen.
Första stoppet blir hos Lore Nynnell, där hon kommer att berätta om sin verksamhet och visa sin konst. Där kommer vi också att äta en lunchmacka innan vi fortsätter till Casimirsborgs herrgård med föredrag, guidning och eftermiddagsfika.
Karin Ström Lehander guidar oss genom utställningen Tyra Kleen - ständigt sökande.
Utställningen är den hittills största presentationen med verk av konstnären, fotografen och världsresenären Tyra Kleen.
Verksamhetschef Johanna Linder från Jönköping berättar om sitt arbete under rubriken Allt för konsten. Kvällen avslutas med sedvanligt mingel och social samvaro.
Vi inleder med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Därefter presenteras Konstvetaren 2023.
Vi besöker Moderna muséet i Stockholm och utställningarna Lotte Laserstein - ett delat liv samt Sju rum och en trädgård: Rashid Johnson och Moderna Muséets samling.
Därefter fortsätter de som vill till Nationalmuseums utställning Harriet Backer.
Utförliga presentationer av utställningarna finns på muséernas hemsidor under länkarna här på sidan.
Våren 2023 visades en unik samlingsutställning på Rijksmuseum i Amsterdam av de flesta målningar Vermeer skapade på 1600-talet i Nederländerna.
Åsa Nyberg Botshinda är verksam som konstnär och konstpedagog på Östergötlands museum. På årets sista Art after Work delar hon med sig av sitt konstnärskap.
Lefteris Spyrou föreläser om Giovanni Battista Piranesi - hans liv och arbete med gravyrer från antikens Rom och debatten om det sköna. Piranesi skapade till formatet stora koppartryck som var både arkeologiskt skarpa och fritt fabulerande. Han är särskilt aktuell genom den utställning som under hösten pågår på Norrköpings Konstmuseum, Lars Kleen och Piranesi - Flod och Flöde
Stefan Jonsson är professor i etnicitet vid Linköpings universitet och litteraturkritiker / debattör i Dagens Nyheter. Han är också författare, till ett flertal böcker om mångkultur, mångfald och kulturell identitet samt förhållandet mellan demokrati, kultur och konst. Stefan Jonsson är en av de ledande skribenterna och föreläsarna inom området.
Höstens första utflykt går till Norrköpings konstmuseum. Vi får en guidad visning av utställningen Flod och Flöde onsdag 6 september klockan 14:00. Efter visningen serveras fika.
Linköpings guideklubb anordnar konstvandringar tre söndagar i september.
Vi möter konstnärer ur föreningen ALKA, som håller sina ateljéer öppna för oss
Vi besöker Lids kyrka från 1100-talet och Ann Edholms ateljé. Efter lunch på Öster Malma herrgård tar vi del av utställningar på Nyköpingshus och Sörmlands museum.
Linköpingskonstnären Pia Göransson Lie ger ett personligt porträtt under rubriken Uppvuxen omgiven av konst.
Vi inleder med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Därefter presenteras Konstvetaren 2023.
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt - Konstscen Östergötland
Vi får en guidad visning av Stefan Hammenbeck klockan 14.
Linköpings bokhandel och nya konstböcker presenteras
Höstens resa till Stockholms börjar med ett besök på Nationalmuseum där vi får en guidad visning av Giorgio Vasaris samling av teckningar från 1300 – 1500- talens Florens.
Därefter far vi vidare till Magasin III som visar modern konst.
Sie von Gegerfelt Kronberg, textilkonstnär, lärarutbildare i textil och formgivning och FD senior lektor vid Linköpings universitet, berättar om hur skolslöjden förändrades under 60-talet.
Eva Ringborg tidigare chefskonservator på Östergötlands museum och ordförande i Nordiska Konservatorsförbundet föreläser.
Vi får en guidad visning av den fantastiska samlingen av svenska och utländska konstnärer i de ombyggda fabrikslokalerna, vilket ger en spännande bakgrund till konsten.
Margareta Gynning, 1:e intendent em. på Nationalmuseum, bildpedagog och forskare berättar om några av de feministiska pionjärprojekt som hon bedrivit på Nationalmuseum under de senaste 40 åren i samarbete med museets besökare, nutida konstnärer och skådespelare.
Theres Furuskog arkeolog och antikvarie på Norrköpings stadsmuseum visar hällristningarna på Himmelstalund.
Det är en av Skandinaviens största lokaler med ungefär 1660 hällristningar.
Ragnvi Andersson, museipedagog på Östergötlands museum, berättar om och visar oss slottet vars historia går tillbaka till 1600-talets första hälft.
Efter visningen finns möjlighet att dricka kaffe eller äta lunch på värdshuset på egen bekostnad.