Den otyglade skönheten – föreläsning 19 oktober

Stefan Jonsson är professor i etnicitet vid Linköpings universitet och litteraturkritiker / debattör i Dagens Nyheter. Han är också författare, till ett flertal böcker om mångkultur, mångfald och kulturell identitet samt förhållandet mellan demokrati, kultur och konst. Stefan Jonsson är en av de ledande skribenterna och föreläsarna inom området.

Den otyglade skönheten – 5 saker konsten vet om demokratin, är titeln på hans senaste mycket omtalade bok, i vilken föreläsningen tar sin utgångspunkt. Hans budskap rör konstens nödvändighet för demokratins överlevnad. Konst förmedlar kunskap om samhället som journalistik eller forskning inte förmår. Därför är konsten och litteraturen nödvändiga för demokratin. Den otyglade skönheten är en brandfackla för konstens betydelse för samhället och demokratin i en tid då den behövs som allra mest. Enligt Jonsson är det ”konsten – i vid mening – som svetsar ihop samhället och håller demokratin levande”. Den för in något nytt i världen, skapar debatt och motstånd, men också sammanhållning.

Föreläsningen är ett samarbete med Folkuniversitetet. Den är öppen för alla och avgiftsfri för medlemmar. Övriga betalar 70 kronor. Föreläsningen följs av ett enklare mingel. Ingen anmälan krävs.

För den som vill följa Stefan Jonsson just nu, har två av hans artiklar publicerats i Dagens Nyheter vecka 34: 19 augusti en recension av Louis Couperus roman ”Den tysta kraften” samt 23 augusti en artikel om ”kulturslakt” i Norrköping.